Mag ik mijn appartement verhuren?

16 april 2023

Vandaag geven wij antwoord op een vaak gestelde vraag: Mag ik mijn appartement verhuren?

In zowel de Akte van Splitsing als de hypotheekakte kunnen voorwaarden zijn opgenomen die van toepassing zijn op het verhuren van het appartement

In de meeste gevallen is er sprake van voorwaarden maar soms komt het voor dat het verboden is de verhuren. Het advies is zodoende om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden en tenminste de hypotheekverstrekker en de VvE in kennis te stellen.


Afgaand op de modelreglementen is er geen verbod op verhuur. Wel dient de huurder een gebruikersverklaring te ondertekenen waarin hij of zij instemt met de regels die zijn vastgelegd in de Akte van Splitsing en het Huishoudelijk Reglement van de VvE.


Vraag die aansluitend vaak gesteld wordt is of er vanuit de VvE aanvullende voorwaarden gesteld kunnen worden die dan bijvoorbeeld in een Huishoudelijk Reglement vastgelegd kunnen worden. Wederom afgaand op wat er in de modelreglementen staat beschreven, is hier geen mogelijkheid toe.


Weet wel dat er in een Akte van Splitsing wijzigingen kunnen zijn opgenomen ten opzichte van het modelreglement. Dit zie je nog wel eens bij serviceflats en seniorenflats. Het is zodoende altijd zaak dat je dit document nauwkeuring doorneemt alvorens over te gaan tot de verhuur.


Twijfel je of je het appartement mag verhuren dan kijken wij graag even met je mee.

16 april 2023
De VvE is een rechtspersoon. De Handelsregisterwet bepaalt, dat rechtspersonen dienen te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; zo ook de VvE. 
16 april 2023
Eén van de belangrijke taken die elke VvE heeft is het goed verzekeren van het gebouw We zien dat er een verharding van de verzekeringsmarkt plaatsvindt waardoor er meer zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Recente ontwikkelingen op landelijk niveau maken dat geen enkele polis meer zeker is van een geruisloze continuering. Zo is er een toename van schades als gevolg van klimaatverandering (stormen, hagel, wateroverlast en branden). We zien dat de kosten voor het herstellen van schades hoger uitvallen. Hiernaast zorgt de rente op de som van de premies maar nauwelijks voor rendement. Kort gezegd, de som van de uitgekeerde schadebedragen is hoger dan het bedrag was er qua premies binnenkomt. Verhogingen van de premies zijn een logisch gevolg. Wat je hiernaast steeds vaker ziet is dat de verzekeraar de eigen risico’s op specifieke onderdelen aanpast op basis van het schadeverleden van de VvE. Zeker bij omvangrijke VvE’s wordt op initiatief van de verzekeraar een risico analyse uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten worden bepaalde uit te voeren acties en keuringen verplicht gesteld voor de VvE. Onze organisatie is aangesloten bij de KIFID en beschikt over een AFM vergunning. Via deze weg kunnen we de VvE adviseren over de dekking en bij welke verzekeraar ze het beste een overeenkomst kan afsluiten. Kun jij ook verzekeringsadvies gebruiken?